logo3
Judoclub Sorm

De geschiedenis van Judoclub  Sorm.

1. De prehistorie

In 1967  kreeg een zekere Eric De Lebeeck samen met enkele vrienden het idee judo te  gaan doen. Eric had een bruine gordel en gaf in zijn garage les aan een ongeveer  10 jongeren.
Een 2  tal jaren later kwamen 2 andere bruine gordels Paul Verreet en Eddy Verwimp,  recht na hun legerdienst, in de club eens kijken om mee te trainen. Het liep  anders uit. Het niveau van de club was iets te laag en Eric vroeg hen om mee  les te geven. Beide hadden er al enkele jaren competitie opzitten bij de Judo  Scouts Club ( met Walter en Willy Van Sweefelt, Frans Crauwels, Luc Amsons,  Louis Hermans,...) van destijds. Korte tijd nadien verliet Eric de club  en de 2 jonge knapen stonden er, in een voor hen vrij nieuwe club, alleen  voor. Aan de jongeren gaf Marijke De Smet ook les.

2. De Middeleeuwen

Ondertussen  was de garage al ingeruild voor een lokaaltje waar s’ zondags ook de  Chiro in speelde, wat betekende dat de mousse matten telkens moesten worden  weggezet.
Het niveau  ging wel naar omhoog maar doordat de club niet officieel aangesloten was bij  een federatie bleven de contacten met andere clubs eerder beperkt. Toch gingen  we al eens met succes in een of ander club vechten. Nog wat later kwamen we  in contact met de sympathieke club Satorikwai van Leo Van Avermaet waar we,  hoewel we besmet waren (niet aangesloten bij de Belgische Judo Bond), toch  al eens mochten meetrainen.
Ondertussen  was Eddy wegens werkzaamheden afgehaakt en stond Paul er een tijdje alleen  voor. Het was een hele opgave.
Er was  gelukkig een junioren afdeling die getraind werd door enkele judokas van de  club zelf, en die nu nog steeds voor de aanvoer van nieuwe leden zorgt in  de club.
Eerst  gaf Paul Callens mee training aan de volwassenen daarna Ivo Van der Linden  en nadien Wouter Donckers.

3. Moderne tijden

Ondertussen  in +- 1990 sloten we eindelijk aan bij VKS Omnisport. In het begin was dat  enkel voor de verzekering maar nadien ontwikkelde zich daar een nieuwe federatie.  Trainers van enkele clubs (Wuustwezel Centrum, Michiel, Aspi, Edegem, KBTS,  Sorm,...) kwamen samen en legden met Paul Verreet als voorzitter de basis  van het huidige comité judo van VKS, dat later Sporcrea, en in 2010  Sporta geworden is.
Dit ging  door de jaren heen ook niet zonder slag of stoot maar met de verschillende  leiders van de clubs, die werkelijk pionierswerk hebben verricht zitten wij  nu in een goed gestructureerde jonge federatie.

4. Het heden

Het gevolg  voor onze club is dat wij ondertussen wel met meerdere clubs kunnen in contact  komen, wedstrijden vechten en aan opleidingen kunnen deelnemen.
Wij zijn  met ongeveer 40 leden aangesloten waarvan 5 zwarte gordels.
Het grootste deel van onze leden zijn nog onder de 16 jaar.
Voor  het ogenblik geeft aan de volwassenen Paul Verreet les,  en aan de juniores zijn het Ben, Fréderick en Christophe die  wekelijks de training geven.

5. Bedenking

Als men  de 50 voorbije jaren bekijkt dat de club bestaat dan kan men enkel de conclusie  trekken dat er fantastische dingen uit gegroeid zijn. Judo is belangrijk als  sport maar er zijn ook vele echte vriendschappen gevormd.

6. De toekomst

Nog nooit  stonden er zoveel jongeren gereed om mee de club uit te bouwen. De toekomst  van de club ziet er goed uit.
Info | Ontstaan | Foto's | Cartoons | Contacteer ons | leden | Links |